مقدمه
به واسطهی ظهور و پیشرفت اینترنت و تکنولوژیهای مبتنی بر کامپیوتر، ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زندگی انسانها تغییرات متعددی کرده است. برای مثال در گذشته اگر برای خرید کردن به سراغ ویترین مغازهها میرفتیم، امروزه میتوانیم در ویترین صفحات اینستاگرامی گشت بزنیم؛ کنسرتها ممکن است به جای برگزاری در سالن موسیقی در میان بازیهای رایانهای آنلاین اجرا شود؛ امروزه میتوانیم با تکنولوژیهای واقعیت مجازی به راحتی در خانهی خود به زیارت مکانهای مذهبی، فرهنگی یا تاریخی مختلف در جهان برویم.
فرهنگ، به عنوان برنامه، محتوا و فرایند زندگی در خلال اجتماعی شدن و تعامل انسانها با یکدیگر در یک جامعه و مکان خاص ایجاد میشود (عاملی، 1395). با ظهور رسانهها، معنای زمان و مکان در این تعاملات اجتماعی و به دنبال آن فرهنگ تغییرات مهمی ایجاد شده و منجر به شکل جدیدی از فرهنگ به نام فرهنگ سایبری میشود. فرهنگ سایبر، سبک زندگیای است که در محیط سایبر برای جامعهی مشخصی شکل میگیرد و از مشخصهی هویتی خاص برخوردار میشود(عاملی، 1401).
فرهنگ به عنوان یک امر برخاسته از دین، تاریخ، تمدن، جغرافیا، محلی بودن و خاص بودن و فضای مجازی با خصیصههایی مثل فراملی بودن، فرامحلی بودن، جهانی بودن، همه جا حاضر بودن، تنوع و تکثر داشتن و البته صد درصد صنعتی بودن است(عاملی،1394).
در ادامه به تعریفهایی از فرهنگ، سایبر، فرهنگ سایبری و تفاوتهای فرهنگ طبیعی با فرهنگ سایبری(تغییر ماهیت کار و نیز آسیبها در فضای مجازی و مصداقهایی از آنها) پرداخته میشود.